PHOTO: After years, Star Wars fans passed through Prague | iRADIO

--

Na pražském Václavském náměstí se v sobotu sešlo několik desítek fanoušků filmů Star Wars. V kostýmech se pak vydali na průvod Prahou. Poté zamířili do holešovického Cross Clubu, kde se koná hlavní slavnost mezinárodního dne Hvězdných válek. První snímek ze série Star Wars: Epizoda IV – Nová naděje natočil režisér George Lucas v roce 1977.



Praha
16:39 4. května 2024

Sdílet na Facebooku


Sdílet na Twitteru

Sdílet na LinkedIn

Tisknout

Kopírovat url adresu


Zkrácená adresa





Kopírovat do schránky

Zavřít

Den Star Wars pochází z pozdravu ochránců Síly, kladných hrdinů jediů: May the Force be with you, v překladu Ať tě provází Síla. V angličtině to zní velmi podobně jako May the 4th be with you, tedy Ať tě provází 4. květen. Slovní hříčka po roce 2000 zlidověla a Den Star Wars se v tento den slaví od roku 2011.

Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje. Mark Hamill jako Luke Skywalker, Carrie Fisher jako Leia Organa a Harrison Ford jako Han Solo


Fisherová byla přesvědčená, že jí Start Wars zničí kariéru. Přesto ji role silné princezny nadchla


Číst článek

„Tento ročník Star Wars dne je první po čtyřech letech, po těch covidových, takže jsme rádi, že se to opět podařilo zrealizovat a doufáme, že se tu lidé budou bavit a všichni oslaví den Hvězdných válek, toho, co máme všichni rádi,“ řekl jeden z organizátorů Pavel Klimeš.

Lidé v kostýmech Obi-Wana Kenobiho, Dartha Vadera, Rey, ale také robota R2-D2 nebo Mandaloriana s postavičkou Groguem, označovaným jako Baby Yoda, se začali scházet na Václavském náměstí po 9.00. S sebou měli také vlajky s motivy z filmu. Následně se vydali směrem ke Staroměstskému náměstí, aby nakonec zamířili do holešovického klubu.

Kolem lidí v kostýmech byly desítky dalších fanoušků. Někteří měli světelné meče, tematická trička, někdo přišel jen proto, aby se přiblížil atmosféře světa Star Wars. Byli tam lidé tří generací, někdy celé rodiny. Paní Jarka pro Radiožurnál popsala, co jí na Star Wars oslovilo: „Poprvé jsem to viděla, když mi bylo 14 let. Byl to zážitek. Je v tom hluboká myšlenka boje za pravdu a čestnost.“

Toho, co fanoušky Hvězdných válek spojuje, je podle Klimeše mnoho. „Je to 100 lidí a 100 chutí, ale kdybych měl mluvit za sebe, tak mně se vždy líbila ta mytologie, že to je fantasy, ale ve sci-fi kabátku, to mě na tom vždy přitahovalo,“ popsal.

In the Cross Club, lectures are prepared for fans, among other things, about the new Star Wars-themed books, discussions and interviews with guests who will discuss various topics related to the film series, for example, they will talk about the 25th anniversary of the release of Star Wars: Episode I – A hidden threat.

The voice actors who lent voices to the characters will also speak. “We also have activities for children, children’s cosplay, and many other things,” said Klimeš.

The Star Wars saga has touched millions of fans around the world. It is one of the most successful stories of all time, whose fame and popularity has transcended film studios and cinemas. Director George Lucas won seven Oscars for his first film.

The saga has a total of nine films, around which three more and about a dozen series were gradually filmed. The latest is a series from Disney+ named after the main character Ahsoka. Another one called Acolytka is due out at the beginning of June.

One of the costumes was the dark Sith Darth Maul Photo: Vít Šimánek | Source: ČTK

stamp, ČTK

Share on Facebook


Share on Twitter

Share on LinkedIn

Print

Copy the url address


Abbreviated address





Copy to clipboard

Close


The article is in Czech &&

Tags: PHOTO years Star Wars fans passed Prague iRADIO

-

PREV The Swiss army knife loses its knife. Safety regulations are to blame
NEXT Taxation of still wine in the Chamber of Deputies. The opposition joined the people’s resistance